El- & energiprogrammet

Programfakta

Studievägskod:

EEDAT

Inriktning:

Dator & kommunikationsteknik

Programansvarig:

Urban Stenberg
0910 – 21 51 29
urban.stenberg@guldstadsgymnasiet.se

Programtyp:

Yrkesförberedande

Inriktning Dator & kommunikationsteknik

El- & energiprogrammet med inriktningen dator- och kommunikationsteknik riktar sig till dig som är intresserad av teknik, datorer och problemlösning. På programmet erbjuder vi profilerna Mekatronik och Nätverkstekniker – yrken med lysande framtidsutsikter, både i närområdet och nationellt! Efter första läsåret väljer du vilken profil du vill läsa. Givetvis har du även möjlighet att bredda din kompetens och välja kurser som ger dig högskolebehörighet. Under ditt sista läsår på gymnasiet gör du praktik två dagar i veckan på ett företag.

Nyfiken?

Vill du veta mer? Gör en intresseanmälan!

Utgång Nätverkstekniker

Denna utgång riktar sig till dig som vill lära dig mer om datorer, nätverk felsökning och problemlösning. Under utbildningen får du lära dig om hur du planerar, installerar och felsöker datorer, servrar och routrar i nätverk. 

Du lär dig även webbteknik och hur datorer egentligen kommunicerar med varandra samtidigt som du får arbeta praktiskt med modern teknik. Att läsa och skapa ritningar, programmera mikrodatorer samt att använda verktyg för att utföra montering av olika elarbeten och installationer ingår också i utbildningen. 

Målet med utbildningen är att du ska leva upp till branschens krav och därmed vara anställningsbar direkt efter gymnasieexamen. Du kan exempelvis arbeta som nätverkstekniker, i helpdesk eller som servicetekniker. Du kan även studera vidare till något inom IT, som till exempel programutvecklare.  

 

Under utbildningen

 • Lär du dig att installera, administrera och reparera dator- och kommunikationssystem.
 • Tränar du upp ditt tekniska kunnande och förstår hur informationssäkerhet på nätet fungerar.
 • Får du kunskaper som behövs för att arbeta med olika typer av datorsystem och nätverkssystem.
 • Får du träna på att göra medvetna val för kunna planera, dokumentera och utföra arbetsprocesser och diagnostik för att lösa problem.
 • Förstår du hur det är att driva ett företag – att vara entreprenör.
 • 15 veckor av studietiden genomförs på företag genom arbetsplatsförlagt lärande (APL). Detta ger dig praktisk erfarenhet och kontakt med olika företag vilket är till stor fördel när du sedan ska söka arbete.

Exempel på kurser du läser

 • Dator- och nätverksteknik
 • Elektronik och mikrodatorteknik
 • Kommunikationsnät
 • Entreprenörskap
 • Nätverkssäkerhet
 • Servicekunskap.
 • Du kan även välja att läsa mer engelska och svenska för att nå grundläggande högskolebehörighet.

Kvalitet och kompetens alltid en prioritet

Ett yrkesprogram som förbereder och leder till yrken inom mekatronik, nätverkstekniker, IT-supporttekniker och eventtekniker. Programmet vänder sig till dig som vill arbeta med elinstallationer, system för automatiserad produktion, energi-, miljö- och vattenteknik eller datorer och kommunikation.

Efter studenten

Får du en yrkesexamen och du kan börja söka jobb inom ditt yrkesområde direkt. Målet med utbildningen är att du ska leva upp till branschens krav och därmed vara anställningsbar direkt efter gymnasieexamen. Du kan exempelvis arbeta som nätverkstekniker, i helpdesk eller som servicetekniker.

Film om programmet

Spela videoklipp

Vad säger våra elever?

– Det bästa med mitt program är att jag får lära mig så mycket mer om det som jag är intresserad av!

Naftali

El- & energiprogrammet

Vill du ha mer information?