En skola är ingenting utan sina elever. Vi frågade tre av våra elever om hur de tänkte när de sökte gymnasieskola, vad de gillar med sina program och varför de tycker att andra elever ska söka till Guldstadsgymnasiet.

Först ut är Lukas. Han går andra året på El- & energiprogrammet på Guldstadsgymnasiet och har tidigare gått på en annan gymnasieskola.

Varför ska man välja Guldstadsgymnasiet?
– För att sammanhållningen mellan eleverna är superbra. Det finns inga grupperingar utan alla elever umgås med varandra som en stor familj över programgränserna. Och man försvinner inte heller i mängden. På Guldstadsgymnasiet blir man verkligen sedd. Så är det inte på större skolor.

Vad är det bästa med ditt program?
– Att vi gör så mycket praktiskt är det jag gillar bäst. I alla programspecifika ämnen så jobbar vi nästan uteslutande praktiskt och det gör att vi verkligen lär oss mycket – så mycket mer än jag hade kunnat föreställa mig innan jag började här.

Vad skulle du säga till någon som är intresserad av ditt program?
– Jag skulle säga du ska söka programmet om du är genuint intresserad av teknik, för då kommer du att tycka att mitt program är fantastiskt roligt!

Vi passade även på att prata med Johan, som går Ekonomiprogrammet, om hans tankar kring skolval och utbildning.

Varför ska man välja Ekonomiprogrammet?
– Det jag gillar med mitt program är att vi jobbar mycket med case, att vi gör studiebesök och att vi får vara ute i verkligheten för att lära oss av riktiga entreprenörer. Vi får prova att göra mycket av det vi lär oss på riktigt även om det egentligen är ett teoretiskt program som jag går.

Vad får du lära dig på lektionerna?
– Det roligaste vi gör är att jobba med UF-företagande. Det är ju faktiskt på grund av UF-företagandet som jag startat ett eget företag. Jag har fått otroligt mycket hjälp med att driva företaget genom undervisningen och genom handledning från min lärare. Det är fantastiskt att kunna få så mycket stöttning med mitt eget företag genom skolan.

Avslutningsvis intervjuades Albin som läser andra året på Barn- & fritidsprogrammet. Vi frågade honom om hans tankar kring gymnasieval och utbildning.

Hur tänkte du när du skulle göra ditt gymnasieval?
– Jag tyckte att det var svårt och jag var väldigt osäker på vad jag ville bli, men jag tänkte att BF verkade intressant. När jag sen fick veta att man kunde få lära sig mer om träning och ledarskap här så kändes BF på Guldstadsgymnasiet som ett bra val.

Varför Guldstadsgymnasiet?
– Jag tycker att man lär sig bäst om man får varva teori och praktik, vilket vi gör på skolan. Först får vi ofta en genomgång och sen får vi pröva det vi lärt oss praktiskt. Så funkar det i nästan alla ämnen.

Tips till någon som ska söka gymnasiet?
– Om du vill lära dig mer om träning, sömn, kost och ledarskap så tycker jag absolut att du ska läsa mer om min utbildning. Och sen skulle jag rekommendera att komma på besök och prova att vara elev en dag, så att du får känna efter själv hur skolan känns och om den känns bra för dig!